Rasbeskrivning

Lagotton är en frisk, glad, energisk och arbetande hund som har ett fantastiskt luktsinne, vilket har gjort att de från att ha hjälpt fiskare i norra Italien med att ta upp nät nu börjat användas till att leta tryffel.
Lagotton är ett utmärkt aktivt sällskap. Den är lätt att aktivera vare sig det gäller promenader, svampsök, lydnad, spår/sökarbete eller agility. Den har stor arbetsvilja och behöver därför utmaningar i vardagen.
Den trivs bland barn och i sin familj och larmar om det kommer främlingar. Fungerar också fint tillsammans med andra hundar.

Rasen godkändes 1995. Det är en ”frisk” ras, men man bör uppmärksamma problem som förekommer, bland annat höftledsdysplasi (HD) och ögonsjukdomar. Vissa individer drabbas av öronbesvär. Ofta är den rikliga hårväxten i hörselgången en bidragande orsak till detta och ägaren måste vara uppmärksam och regelbundet göra ytterörat rent från smuts och hår. Det finns inom rasen en viss ökad uppmärksamhet på hudproblem. Mer om päls och pälsvård finns att läsa under fliken, ”päls”.

Rasen är nästan kvadratisk, liten till medelstor. Den är proportionerlig med robust konstruktion och rustikt utseende. Mankhöjd för hanar är 43-48 cm och tikar 41-46 cm. Vikt för hanar är 13-16 kg och tikar 11-14 kg.

Mer utförlig rasbeskrivning hittar ni här:
https://www.lagottoklubben.se/showfile/?filID=242

Karin Lindahl känd lagottouppfödare och hundfrisör för rasen sedan år 1998 med kennelnamnet Bonebreakers och Karins Hundvård har skrivit om vår ras på sin hemsida.
Hon är också den uppfödare jag köpte min första lagotto Grappa av år 2004.
Karin beskriver vår ras på ett sätt som jag gärna vill låta er ta del av.
Läs artikeln som jag tror kan komma till nytta både för dig som är på väg att bli ägare till en liten lagottovalp eller redan har en lagotto i familjen.
Klicka och läs här.