Pälsvård

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lagotto räknas till de så kallade pälsraserna då den ständigt växande pälsen kräver vård hela hundens liv.

Många tror att Lagotton har en lättskött päls, vilket jag inte kan hålla med om.
Lagotton har som regel gott om underull, gammal ull faller inte till golvet som hos många andra raser utan fastnar istället i de lockiga täckhåren och bildar tovor. För mycket tovor är obekvämt och kan vara smärtsamt för hunden.
Dessa tovor måste med jämna mellanrum redas ut, antingen med kam, pudelkarda eller tovskär.
Mitt bästa tips är att bada hunden, blåsa pälsen och samtidigt reda ut pälsen med en gles kam då den börjar torka.

Pälsen växer även i hörselgångarna, vilken måste hållas under uppsikt för att hår och smuts inte ska ge problem.

Den korrekta pälsen är krullig och tät med synlig underull. Pälsen klipps tämligen kort, max 4 cm till utställning, över hela kroppen med undantag för huvudet där det kan vara lite längre.

Både hund och päls mår bäst av regelbunden skötsel med tovutredning och putsning med sax. Hundar med mycket underull behöver genomgång en gång i veckan, medan andra kanske var 3:e – 4:e vecka. Det varierar från hund till hund. Själv går jag igenom Albas päls en gång i veckan, tittar även på öron, tänder och klor. Att göra det regelbundet gör att jag snabbt upptäcker tovor, små sår eller andra defekter.

Att endast maskinklippa pälsen riktigt kort 1-2 gånger om året räcker inte, men kan vara ett bekvämt alternativ sommartid. I vissa fall kan nedklippning vara bästa sättet att bli av med valppälsen eller svåra tovor.

Det underlättar skötseln av din hund om du så tidigt som möjligt vänjer din valp vid att bli hanterad på bord. Klippning, öronvård och kloklippning kommer gå så mycket smidigare.

Tandvård är ett annat viktigt område. Att vänja hunden tidigt med tandborstning är a och o för att slippa smärta, dålig andedräkt och höga veterinärkostnader.

Jag kommer klippa mina egna uppfödda valpar gratis två gånger efter leverans tillsammans med de nya ägarna för att kunna ge tips och råd som kan underlätta för både hund och hundägare framöver.

 

Spara

Spara